Daha önce yapılmış operasyon kesilerinden oluşan fıtıklardır.  Ameliyat olan hastaların %0,5 ile %10’unda insizyonel fıtık oluşabilir. Kesi yeri fıtıkları ilk ameliyatın sonrası erken dönemde veya yıllar sonra ortaya çıkabilir. Kesi yeri fıtıkları hastaya ait nedenlerden veya cerrahiye ait nedenlerden kaynaklanabilir. Ameliyat sırasında kullanılan malzemelerin veya cerrahi tekniğin yanlış seçimi ve yanlış uygulanması doktora ait nedenlerdir. Hastaya ait nedenler ise diyabet, anemi, kronik kalp hastalığı, kronik akciğer hastalığı, beslenme bozukluğu, kollajen doku hastalığı ve kanser gibi sistemik hastalıklar ile yara iyileşmesini bozan ilaç kullanımıdır. Operasyon sonrasında erken dönemde karın içi basıncı artıran zorlayıcı hareketler yapılması da insizyonel fıtık oluşmasına neden olabilir. Sebep ne olursa olsun kesi yeri fıtıkları, daha önceki sorun hala devam ediyormuş gibi düşünülüp, en güvenilir ve sağlam şekilde onarılmalıdır. Aksi takdirde kolayca nüks ederler.

Kesi yeri fıtıkları kısa zaman içinde çok büyük boyutlara ulaşabilir: karın duvarındaki yırtığın büyüklüğüne göre değişmekle beraber teknik olarak en zor fıtıklardır.  Zorluğun kaynağı, çok büyük fıtıklarda örneğin çapı 15-20 cm bulan karın duvarı yırtıklarında, karın zarını karşı karşıya getirip dikmek ve kapatmak mümkün olmayabilir çünkü cildin altında yeterince yumuşak doku kalmamıştır. Büyük kesi yeri fıtıklarında kompozit yamalar kullanılmalıdır.

Kesi Yeri (Ameliyat Sonrası) Fıtıkları Tedavisi
Diğer karın duvarı fıtıkları gibi, kesi yeri fıtıklarının da tek çözümü ameliyattır. Tüm kesi yeri fıtıklarının yama ile onarılması gerekir. Kesi yeri fıtıklarına açık veya kapalı yöntemle onarım yapılabilir. Her iki teknikte de mutlaka mesh kullanılmalıdır. Açık onarımlarda ana fıtık kesesi dışındaki küçük fıtıklaşmalar atlanabileceğinden çok yaygın batın içi yapışıklık söz konusu değil ise laparoskopik(kapalı) onarım tercih edilmelidir. Kapalı yöntemle onarılan büyük/küçük tüm kesi yeri fıtıklarında kompozit yama kullanılır. Burada yama karın içine yerleştirilir. Bu yöntem ile karın duvarının tamamının içerden incelenmesi ve eğer varsa tüm zayıf noktaları örtecek boyutta bir yama ile yırtıkların hepsinin içerden kapanması sağlanır.